Ett slut på stressen? Del 1 av 3

Ett slut på stressen? Del 1 av 3



Ett slut på stressen (del 1) med Michael Neil - Att förstå och hantera stress

Om du är någon som letar efter sätt att hantera stress är det dags att ta ett nytt grepp. Michael Neil, en amerikansk coach, har några upplysande insikter i ämnet som kan förändra ditt sätt att tänka på stresshantering.


I den här videoutskriften börjar Neil med att ta upp den vanliga uppfattningen att ju svårare livet blir, desto mer stress upplever vi. Men är det verkligen sant? Låt oss ta en närmare titt på de tre strategier för stresshantering som Neil beskriver.


Att förstå stress

Enligt Neil finns det tre strategier som vi kan anta för att hantera stress - stressundvikande, stresshantering och stresshärdighet. Stressundvikande innebär att vi väljer att inte göra saker som är stressande, medan stresshantering innebär att vi lär oss sätt att hantera stress, till exempel genom andningsövningar eller meditation. Stresshärdighet innebär å andra sidan att vi skärper oss och lär oss att ta stress bättre.


Stressundvikandets ineffektivitet

Neil hävdar att stressundvikande inte är en praktisk strategi eftersom den begränsar våra valmöjligheter och inte tillåter oss att fullfölja våra mål och drömmar. Det är viktigt att erkänna att stress är en del av livet och att den inte kan undvikas helt och hållet.


Begränsningar av stresshantering

Även om stresshantering kan vara till hjälp för att hantera stress är det inte en långsiktig lösning. Neil menar att stresshanteringstekniker inte tar itu med grundorsaken till stress och kan bli en plåsterlösning som döljer djupare problem.


Idén om stresshärdighet

Stresshärdighet, säger Neil, är idén om att tuffa till sig och lära sig att ta stress bättre. Neil ifrågasätter dock uppfattningen att stress är något som händer oss utifrån. I stället föreslår han att stress är en reaktion på våra tankar om en situation, snarare än på själva situationen.


Slutsats

Neils insikter ger ett uppfriskande perspektiv på stresshantering. I stället för att fokusera på sätt att undvika eller hantera stress föreslår Neil att vi ändrar vårt sätt att tänka på stress och utvecklar motståndskraft inifrån och ut. Genom att lära oss att hantera våra tankar och föreställningar om stress kan vi skapa ett sundare förhållande till den och i slutändan leva lyckligare och mer tillfredsställande liv


Läs mer på www.detreprinciperna.se